Wednesday, June 29, 2011

Semester i allra högsta grad

I dag bara njuter jag av att va ledig, jag bara gör sånt jag vill och när jag vill.
Har sytt ett par gardiner, dom vart visserligen aningens ojämna men det gör inget. Dom ska inte hänga i fönstret utan dom ska agera garderobs dörrar. Det vart bra med tanke på att jag är världs sämst på att sy.





Jag läser en bok på altanen med en hemmagjord kaffedrink och har gått på en prommis med Pepper.
Det är ganska svårt att få bra bilder på Pepper för han springer överallt och fort går det så för er som inte ser vad den gråa pricken i mitten av bilden är så är det alltså Pepper.
Boken jag läser heter Swamplandia och är faktiskt inte så himlans dum.

Tuesday, June 28, 2011

Pesto

Varje lördag morgon under sommaren så går jag till farmers market och handlar så mycket jag orkar bära hem. Så i lördags köpte jag allt jag behöver till att göra pesto



Här är mitt recept jag har använt mig utav och som jag starkt rekomenderar

Pesto

Four servings (about 1 cup)

Be sure to rinse and dry the basil leaves well. I give mine a shake outside my kitchen window. I haven’t lost a leaf yet. (Although some of the people down below on the sidewalk might wonder where that basil-scented mist is coming from.) Those of you who prefer to live less vicariously can use a salad spinner or shake them in a tea towel.

If using a mini-chopper, or similar device, simply blitz all the ingredients together until as smooth as inhumanly possible.

2 cloves garlic, peeled
3/4 teaspoon coarse salt
5 cups (20g) loosely-packed basil leaves
5 tablespoons (75ml) olive oil
2 ounces (60g) grated Parmesan cheese
1/4 cup (30g) pine nuts, toasted

1. Smash the garlic and salt together in a mortar and pestle until smooth.

2. Coarsely chop the basil leaves, then add them to the mortar and pounding them into the garlic as you add them.

3. Once well-mashed, when they’ve become a fairly-smooth paste, pound in the olive oil, adding it a spoonful at a time, until well-incorporated.

4. Lastly, pound in the cheese, then the pine nuts.

5. Continue mashing everything for a few minutes until the pesto is as smooth as possible.

Fresh pesto should be served within a day or two after it’s made. Otherwise the garlic can become overpowering. It can also be frozen for a few months, if well-wrapped.

Monday, June 27, 2011

Utbildning och avslutningar

Förra veckan så va det kortvecka på jobbet, vi (jag och min arbetskamrat/chef) jobbade bara 3 dar. Men på dom ynka 3 dagarna va det hela 7 barn som slutade vi har 17 barn totalt, ja inte per dag då. I slutet av sommaren kommer det att vara fler barn som slutar för att börja ny skola eller för att börja skolan. Det är alltid sorgligt när det händer, man blir så fäst vid barnen och deras familjer. Det blir ju lite annorlunda när det det är en mindre grupp barn och det är hemma hos min chef i hennes hus. I Sverige kallar man det ju för dagmamma men här så kallar dom flesta sig förskola även om det är i hemmet. Det är även många famlijer med låg inkomst som kanske inte har råd att betala för att ha sina barn där, men det finns lösningar till det mesta. Min chef brukar erbjuda byte av barn, så om deras barn kommer 2 ggr i veckan så kanske dom kan hjälpa henne med hennes barn 1 gång i veckan eller så. Det tycker jag är himla bra.

Så torsdag och fredag va vi till Portland för utbildning och det va Reggio Emilia som stod på schemat.

http://www.youngchildrenslearning.ecsd.net/reggio%20emilia%20philosophy.htm


Jag tror att dom flesta förskolor i Sverige använder sig av den filosofin. Vi använder oss utav den på mitt jobb och tycker det är super.



The child is made of one hundred.
The child has
a hundred languages
a hundred hands
a hundred thoughts
a hundred ways of thinking
of playing, of speaking.

A hundred.

Always a hundred
ways of listening
of marveling, of loving
a hundred joys
for singing and understanding
a hundred worlds
to discover
a hundred worlds
to invent
a hundred worlds
to dream.

The child has
a hundred languages
(and a hundred hundred hundred more)
but they steal ninety-nine.
The school and the culture
separate the head from the body.
They tell the child:
to think without hands
to do without head
to listen and not to speak
to understand without joy
to love and to marvel
only at Easter and at Christmas.

They tell the child:
to discover the world already there
and of the hundred
they steal ninety-nine.

They tell the child:
that work and play
reality and fantasy
science and imagination
sky and earth
reason and dream
are things
that do not belong together.

And thus they tell the child
that the hundred is not there.
The child says:
No way. The hundred is there.

-Loris Malaguzzi
Founder of the Reggio Emilia Approach

Sunday, June 19, 2011

Father's Day

Idag är det fars dag här i USA och många andra länder delar fars dag på just detta datum.
Så vi ska fira min svärfar idag, fast först så ska vi hjälpas åt lite. Dom äger 2 hur utöver det dom själva bor i, i det ena bor vi och det andra ska snart bli uthyrt igen. Så vi hjälper till att fixa några saker i huset, vissa människor bara förstör och tar inte hand om saker speciellt försiktigt. Det förra familjen hade lyckats med att ha sönder 2 innedörrar och deras hund hade kissat ner hela bottenvåningen utan att någon har tagit hand om det plus massa annat.
Men sedan blir det grillning och bedminton spel på baksidan hos oss.
Jag hittade en ganska gullig dikt en tjej hade skrivit till sin pappa, här är den.


A FATHER MEANS...

A Father means so many things...
A understanding heart,
A source of strength and of support
Right from the very start.
A constant readiness to help
In a kind and thoughtful way.
With encouragement and forgiveness
No matter what comes your way.
A special generosity and always affection, too
A Father means so many things
When he's a man like you...

Thursday, June 16, 2011

jordgubbar


Idag har jag och min kompis L varit och plockat jordgubbar i massor, det va helt underbart. Det va hemma hos en familj som har en stor farm med massa djur och ett stort fält med massa jordgubbar också förstås. Dom sa även till Ls barn att dom får äta hur mycket dom ville, det tycker jag va snällt. Så i början åt jag också en hel del, gud va gott det är och speciellt när dom är sådär solvarma. Så ikväll blir det jordgubbar och grädde till efterrätt. Jag plockade på mig såpass mycket att jag ska nog göra sylt. Jag har aldrig gjort sylt förut men det kan väl inte va så himla svårt.
Jag tog med mig kameran men glömde ta bilder så här har jag lånat ett par från internet

Tuesday, June 14, 2011

Underhållning

Jag har återhämtat mig från händelsen i fredags, några glas vin hjälpte mig med det.
Fy jag har nog aldrig varit så rädd.

Igår och idag så fick jag stanna hemma från jobbet pga att jag har magkatarr, urk säger jag bara. Det är verkligen inte roligt att va hemma och sjuk. Men några avsnitt av Madmen hjälper en att få tiden att gå.

Friday, June 10, 2011

Ofint besök

Ja i morse hade jag ofint besök i bilen. Jag skulle iväg till jobbet som vanligt runt åtta. Öppnar dörren och sätter mig (dörren är fortfarande öppen) och det luktar konstigt. Jag vänder mig om och där i baksätet sitter det en kille. N hade visst glömt att låsa bilen igår kväll. Jag skrek så högt så jag tror fönstrena vibrerade ett tag. Men han va helt deckad och rörde inte en min, jag tar min väska och springer ut ur bilen och ringer min man som kommer som räddaren i nöden.
Så av nån j...a anledning så ville den här fulla killen vila lite i baksätet på min bil och förstår hela dagen för mig. Det är sista veckan för studenterna så det är en hel del firande som pågår, det är ju så det är när man bor i en studentstad. Men det här va verkligen det läskigaste jag har varit med om, det va som på film som en skräckfilm.
Usch ja men nu iväg till nästa jobb sen behöver jag nog ett par glas vin efter denna dag.

Wednesday, June 8, 2011

ok några nytagna bilder från våran trädgård



Här har vi lite av olika Bl.a aloe vera, oregano och mint






Min fina, ståtliga freds kalla



Av nån anledning så ville min amaryllis blomma en gång till i år så här är den lika ståtlig




En stackars liten pippi som krockat med mitt sovrums fönster och landade i blomlådan aningens yr och chockad

Trädgårdsarbete

Jag tror och hoppas att sommaren är här. Det tog ett tag innan värmen kom hit till Oregon, det har regnat och regnat sedan i oktober känns det som. Man blir lite less på regn kan man säga. Jag blir till och med lite små depp här under vintern, det är bara grått och regn.

Så nu när det är sol och varmare ute så blir det även en del trädgårdsarbete hos oss. Vi hyr vårat hus utav Nicks föräldrar så vi har i princip fria händer att fixa och ändra på saker. Så jag har hittat ett litet hörn i våran trädgård som har skugga så där ska jag lägga betong plattor så vi kan få plats med två stolar och förhoppningsvis ett litet bord.
Det blir ju även en del blommor som ska planteras och jag utökar rabatterna varje år så mer blommor av olika slag. Jag ska försöka ta lite bilder som jag kan lägga upp på bloggen.

Förra sommaren var jag i Sverige i hela 3 månader och det va så skönt att ha tid på sig att bara få vara liksom. N va där i 3 veckor och det va skönt det med att få va där själv, att kunna umgås med familj och vänner på egen hand. I år blir det att stanna här under sommaren men jag hoppas på en resa hem till jul.



Här är vi i Skagen förra sommaren och det va helt underbart väder, jag älskar att åka dit på sommaren.

Jag hade iallafall besök av min pappa och lillebror i februari, det va en överraskning, jag hade inte den blekaste aning att dom skulle komma. N visste ju förstås han hade tagit ledigt från jobbet åt mig och han hämtade dom från flygplatsen.

Thursday, June 2, 2011

Hello stranger

Hm ja jag börjar att bli sugen på att blogga igen. Det va ju ett tag sedan, ca 2 år och lite till. Jag behövde väl en blogg pause ja en pause från lite utav vart tror jag.

Sedan jag bloggade sist så har vi ökat familjen så nu är vi numera 6 styckna i familjen doolittle.


Här har vi Pepper och Ella, och Ella kom från en av 6 kattungar som jag va fostermamma åt för snart 2 år sedan.


Freckles är ju numera en senior här i huset med hela 3 år på nacken


Frank är också en av foster katterna, minst i kullen med en halv svans och skeppskatt dessutom så vann han mitt hjärta.

Så innan jag fick hem alla kattungar så lovade jag min man dyrt och heligt att jag ska inte behålla en enda. Det va ju lätt, fast han hade faktiskt också svårt att åka till Petco och låsa in hans bebisar i burar. Så nu har vi ett helt zoo här, för med 3 katter så tillkommer både råttor och fåglar levande som icke levande. Men det är trevligt också.