Monday, January 28, 2008

Mitt Green card

Ja nu har jag äntligen fått mitt Green Card. Jag skulle ha bloggat under helgen men vi har haft et stressig helg med 3 födelsedagar på 4 dagar.
Vi var upp till Portland i torsdags på intervju och det gick väldigt smärtfritt måste jag säga. Det var visseligen en och en halv timme försenat. Jag kan säga att det var både jobbigt och dryg att sitta och vänta i detta oerhört tråkiga och torra rum. Men när vi äntligen kom in för intervjun så fick vi sträcka upp höger hand och svära på att säga hela sanningen och ja ni vet väl resten av ramsan dom drar upp. Sedan ville dom bara se 3 av mina alla papper jag hade kopierat och tagit med. Så började frågorna till mig, är du en terrorist? Är du en kommunist? Är du kriminell? Har du blivit utkastad ur USA någon gång? Har du varit med i en organisation?
Ja det var då ALLA frågor vi fick. Inte en enda fråga om mitt och Nicks förhållande. Jo han frågade efter att jag hade fått min stämpel i passet vad Nick åt när han var i Sverige och han svarade älgkött. Gubben som intervjuade oss fick sig ett grin i ansiktet som om N hade sagt att ja i Sverige äter dom skit. Han trode inte att man åt älg, han hade aldrig hört talas om det. Så det var i princip hela min intervju så det är väldigt skönt att det är över så nu kan vi pusta ut coh vi behöver inte vänta på något längre. Vi firade med champagne efteråt och en god trerätters middag och sedan gick vi ut på kvällen, vi tyckte att det var det minsan värt.
Så nu är vi sådär lagomt trötta på firanden, vi har som sagt firat tre födelsedagar på fyra dagar och den fjärde dagen firade vi ju mitt gröna kort. Så det har blivit tårta gånger tre och mycket presenter har det blivit.
Vi håller också på att leta någorlunda billiga biljetter til Sverige i juli men det varkar som om det är väldigt svårt att hitta för bensinpriset har ju gått upp en hel del så då blir det ju också dyrare med flygbiljetter. Det är ju billigare att åka före eller efter skolan slutar men det är ju svårt eftersom N går i skolan. Men på nogot vis så kommer det att lösa sig tror jag, det brukar det ju göra.
Men det är ju iallafall skönt att det är över och att jag kan åka till Sverige eller någon annanstans om jag vill. Så grattis till mig!

Wednesday, January 23, 2008

Min tankar inför intervjun

Ja idag är det dagen före den stora dagen för oss. Jag har min sista intervju för mitt Green Card, äntligen. Det ska bli så skönt när det är över, jag kan åka till Sverige och hälsa på. Helt underbart att det äntligen är dags. Jag hoppas bara dom är snälla emot oss. Jag menar jag har ju aldrig varit med om detta förut dom kanske är på dåligt humör eller liknande och får för sig att va besvärliga. Men innerst inne tror jag att det kommer att gå bra. Jag hörde dock på nyheterna att det skulle bli snöstorm i Portland i morgon, typiskt när vi ska iväg. Men det jag känner mig mest nervös över är nog att vi har alla papper som behövs, jag har ju visseligen gått igenom högen med papper ca 15 gånger så jag vet ju att inget saknas men tänk OM dom får för sig att fråga efter något som jag för någon anledning inte har med mig. Eller nog med bevis att vi verkligen ÄR gifta och att vi bor ihop. Ja går allt bra, vilket det kommer att göra, så kommer vi att fira med champagne och gå ut och äta något gott.
Jag var även iväg igår och gjorde mitt teoriprov för körkortet och visst klarade jag det, man blir ju alldeles full i skratt när man sitter där och gämför med det svenska teoriprovet för det är ju ganska så svårt. Ja det krävs väl inget snille direkt för att klara av det provet heller men i gämförelse så är det svårt. Så det är skönt att det är avklarat. Jag fick dock ingen uppkörningstid förrän den 22:a februari. Dom kommer att ändra reglerna här i Oregon ganska så snart angående immigranter utan Social security number. För just nu så kan man ta körkort i Oregon utan SSN och det kommer att ändras snart så det var fullbokat med uppkörningstider fram tills slutet av februari. Men jag kan ju erkänna att jag kör på mitt svenska körkort fortfarande så jag kör ju ändå. Jag frågade dom på DMV om det är ok att jag gör det och dom sa att om jag blir stoppad av polisen så ska jag kanske inte berätta att jag bor här utan att jag är här tillfälligt. Så det ska väl gå bra för tillfället.
Jag var även på ett vitamin och mineral party igår. Jag har aldrig hört talas om detta företag, det är Shaklee. Dom säger ju givetvis att dom är det enda rätta företaget som man kan lita på och man kommer i princip att dö i förtid utan deras produkter.Dom ska tydligen ha varit med på Oprah ett flertal gånger och hon försökte sälja det med. Jag får genast min skyddshjälm på när det är försäljare runt mig. Men mycket av det tjejen sa stämmer ju men jag tycker att det blir så himla överdrivet. Men jag har funderat mycket på mjölkprodukter här i USA, för dom håller sig i flera veckor och försäljerskan påstod att det är nästan inge calsium i mjölken här. Det är ganska intressant att höra hur försäljare jobbar och dom försöker verkligen allt.
Ja ja det var allt från mig idag, jag kommer vä tilbaka efter min intervju i morgon och skriver om hur det gick. Ha det bra ni som läser min blog.

Tuesday, January 22, 2008

Det här med jobb

Jag försöker nu att ligga i att söka jobb. Det är nästan som ett heltidsarbete. Jag sitter först hemma och letar på internet om det har kommit upp några nya jobb och sedan gör jag i ordning mina papper och åker iväg. Men det är inte lätt att få jobb, det är stor konkurrens på jobbmarknaden. Det är många äldreboenden som söker folk som jag har varit till. Jag tycker att det är ganska så kul att jobba med äldre, man måste ju förstås kunna tas med gammla sura och lite vresiga damer och herrar. Men jag kan förbise detta, för det mesta iallafall. En gång var det en farbror som blev sur på mig och spottade mig rakt i ansiktet, då var det ju lite svårare att hålla minen. Han tyckte att jag städade i fel ordning, den andra sköterskan hon började minsan i badrummet, vilket han tyckte var det rätta sättet att städa på. Men det har bara hänt en gång att jag blev så arg så jag bara gick ut där ifrån. Jag har även jobbat en hel del på dagis och jag kan tycka att det är ganska lika jobb på många sätt. Gamla blir nästan som små barn när dom kommer upp i åldern och det är liknande arbetsuppgifter. Jag älskar att jobba med människor så det spelar mig ingen roll vilken ålder människorna är i. Innan jag gav mig ut för att resa så jobbade jag på volvo i Göteborg, det var väldans bra betalt men fy för att jobba med stora metall bitar dagarna i ända och enformigt som bara den. Det är konstigt hur det är, man jobbar med människor och gör ett viktigt och bra jobb och får nästan inget betalt och vissa (som jag) jobbar på fabrik och bygger bilar och får hutlöst med pengar. Det är ju helt bakvänt enligt mig iallafall.
Gamla människor har levt ett långt och förhoppningsvis ett bra liv så jag tycker dom förtjänar att ha ett bra sista hem där dom blir väl omhändertagna. Det är många som inte har någon familj som bara älskar när man kommer dit så dom har någon att prata med. Jag hoppas att om jag tar väl hand om dom äldre nu så kanske en dag när jag sitter där så finns det någon stackare som tar hand om mig. Men att jobba med barn är nog ändå snäppet bättre för dom har ju hela livet framför sig och är nyfikna och lekfulla. Man blir nästan lite smittad när man jobbat med barn ett tag, man blir glad av att jobba med barn.
Men som sagt så just nu läger jag störst vikt på att hitta jobb på äldreboenden, jag provade att ansöka om jobb på dagis här men det är jättesvårt att få sådana jobb om man inte har utbildning. Det var vad dom sa när jag var där iallafall.
Det blir lite tjatigt efter ett tag när dom ringer och säger , tyvärr eller inte hör av sig över huvud taget. Man tappar liksom stinget. Men det är väl bara att försöka vidare. Jag undrar om dom verkligen kommer att ringa runt till dom olika svenska arbetsplatserna jag har jobbat vid och fråga ut dom om mig.
Ja ja vi får se om dom hör av sig snart. Men under tiden så fortsätter jag att hjälpa till i skolan dör jag varit under hösten. Det är kul att komma dit för barna känner en nu och längtar tills tisdagarna då jag är där och man får kramar varje gång man kommer dit, ett ganska bra betyg tycker jag nog.
Nu ska jag läsa lite till på teoriprovet. Ha en bra tisdag.

Friday, January 18, 2008

Nu är jag någon

Nu har det gått ett tag igen sedan jag skrev. Jag har känt mig jättetrött på sista tiden inte orkat göra någonting, inte ens skriva i min blog. Jag vet inte om det har med vädret att göra, här i Oregon är det ganska grått och regnigt. Jag såg på Oprah i går och dom pratade på olika kvinnosymptom och dom sa att det dricks väldans mycket kaffe här uppe, dom sa visseligen Seattle men det är inte så långt emellan. Folk försöker att bli piggare med hjälp av coffeinet. Jag har för tillfället slutat att dricka kaffe bara för att jag ska dra ner på (inte sluta med) mitt godis ätande, jag äter i prinsip något sött varje dag och det ska jag försöka sluta med. Jag googlade runt lite och så stog det att om man även slutar med kaffet så kan det vara lättare att sluta äta godis eller sötsaker. Så 4 dagar utan kaffe och godis sitter min huvudvärk där och håller sig kvar med starka klor och även då min trötthet. Jag kanske ska säga då att jag brukade dricka ca 5 stora koppar om dan med kaffe. Så det är en radikal förändring. Men jag älskar smaken av kaffe så när jag känner att jag inte längre är beroende av socker så vill jag nog dricka kaffe igen.
Jag har fått mitt Social Security Number nu, Yeah!! Så nu är jag äntligen någon igen. Det krävs två utropstecken. Jag ska nu försöka mig att ta ett Oregoniskt körkort. Det känns nästan som att det är mer press på mig att klara det eftersom jag redan har ett körkort men svenskt då förstås. jag har laddat ner boken man ska läsa på datorn. Allt är ju fortfarande ganska självklart och vissa saker är lite smålustiga som, man ska alltid gå ur blien och titta sig om innan man lägger i backen och backar. Jag menar hur ofta gör man det då? Eller att man ska alltid kolla över sin bil innan man åker någonstans så att allt fungerar. Det har jag aldrig gjort bara om jag ska åka en längre sträcka. Men vad jag kommer ha svårt att komma ihåg är hur många feet man ska lämna framför sig när man parkerar på olika ställen. Men jag ska nog läsa lite till över helgen så går jag iväg till veckan.Jag vet inte vad som skulle hända om jag blir stoppad av polisen för att sedan visa dom ett svenskt körkort, tror inte dom skulle bli så imponerade. Det är ju extra triggande att få ett körkort nu för vi har äntligen köpt en bil. Hurra! Det blev en Volvo S60 2001,den hade lite skromor här och där men den var billig och billigt är bra för våran plånbok.
Nu ska jag gå och läsa det sista i min bok, ha en bra fredag.

Monday, January 7, 2008

Gott nytt år, så här efteråt

Gott nytt år på er alla.
Jag har inte haft någon tid att skriva på min blogg under julhelgen. Det har varit en lång jul får våran del men trevlig. Min svärmor tyckte att vi nu skulle fira en svensk jul på julafton eftersom jag nu är en del av deras familj. Jättegulligt verkligen av henne. Så jag gjorde i ordning lite svenska maträtter som hör till. Det fanns dock ingen skinka, prinskorv eller revbensspjäll men en janssons frestelse, sill,lax,köttbullar och en ugnsomelett med räkstuvning på. Det var väldigt uppskattat av alla, ja inte sillen då förstås. Men det är ju jag glad över för då är det ju mera till mig. Sedan på juldagen var vi tillbaka hos svärföräldrarna på morgonen och öppnade presenter en efter en. Jag har nog aldrig fått så mycket julklappar förut, nästan lite pinsamt. Men det var ju bara behövande saker jag behövde så det var ju bra. Sedan hade vi en brunch på rester från dagen innan plus kalkon och ännu mera knäck och kola plus massa annat onyttigt. Det har varit en mycket trevlig och mysig jul. Jag var lite skeptisk innan hur det skulle bli. Lite rädd att mina hemlängtans känslor skulle ta över men det gick bra. Jag pratade med hela familjen på julafton och önskade alla där hemma en god jul mm. Sedan kom det släktingar från LA och hälsade på i några dagar som det var lite tvunget att visa upp sig som ny i familjen och sitta och umgås med dom ett tag. Det är kul ett litet tag tills frågan kom, När planerar ni att skaffa barn då? Då var det inte så kul längre för det tycker jag inte att någon har något med att göra. Vi åkte ju skidor härom dagen. Det var ett tag sedan jag gjorde det men det var väldigt kul och det var inte så läskigt som jag trodde att jag kom ihåg att det var. Jag gick ju på skidskola som liten och har åkt ganska så mycket som barn, så det kommer tillbaka ganska så snabbt. Snön en aningens blötare än vad jag r van vid men man ska inte klaga för hällre blöt snö än ingen snö. Det blir ju så mycket ljusare när det är vitt på marken.
På nyår så hade vi inga direkta planer så vi gick ut och åt en god middag och sedan gick vi hem till Nicks bror på fest. Vilket jag tycker var ganska behändigt för dom bor mitt över gatan ifrån oss. Så när N hade lite för mycket innanför västen så att säga så var det skönt att det var nära hem. Men här får man tydligen inte skjuta raketer utan man har såna som stannar på marken och skjuter ur sig lite fina färger. Med tanke på så många olyckor som man kunde läsa om i dom svenska tidningarna så kanske det vore en bra ide att införa där med. Men det var en bra kväll det med. Sedan var det dags igen för en ny grupp av släktingar som kom upp ifrån LA som stannade i fyra dagar. Som jag gillar betydligt mer än det andra familjen. Så det var kul att umgås med dom. Men det är ju lite svårt att hitta på saker för uttråkade människor som kommer ifrån LA till lilla Corvallis. Men vi gick igenom en hel radda spel och jag vet inte hur många olika kortspel. Så det har varit en bra långhelg. Men nu är det dags igen för att lägga ner sig i arbetssökandet. Nytt år och nya tag alltså. Hoppas att eran jul och nyårshelg har varit lika bra som min.